Meteen naar de inhoud

Valse Instagram-accounts en online intimidatie

Valse Instagram-accounts zijn een echte plaag voor degenen die het slachtoffer zijn van online intimidatie. Lasterlijke pagina’s, haatdragende berichten en gemene geruchten bedreigen het welzijn, de relaties en de carrières van slachtoffers. Maar wat kun je doen aan nepaccounts en online leugens? Komen daders er gewoon mee weg? Gelukkig hebben de ervaren onderzoekers van Cybertrace de tools en het vermogen om essentiële informatie te leveren om slachtoffers te helpen gerechtigheid te krijgen. Neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe we u kunnen helpen. Maar laten we eerst eens kijken naar enkele scenario’s om te begrijpen hoe online intimidatie werkt en waarom het zo verraderlijk is.

Een groeiend probleem

In eerdere blogs hebben we online intimidatie in het algemeen en met betrekking tot Facebook onderzocht. Het is echter belangrijk om Instagram niet van de haak te laten slaan. Ondanks zijn reputatie als ‘de leukste plek op internet’, is het de laatste jaren steeds meer een platform geworden voor online intimidatie . De verspreiding van nep-Instagram-accounts die deze online intimidatie mogelijk maken, is al jaren een groeiend probleem. Volgens sommige schattingen is een verbazingwekkende één op de tien Instagram-accounts, of 95 miljoen, nep! Hoewel veel oplichting, spam of politiek gemotiveerde bots zijn, faciliteren nogal wat specifiek online intimidatie. Laten we eens kijken hoe dit uitpakt door te kijken naar het geval van een recente Cybertrace-client (alle namen zijn veranderd voor privacy).

De zaak van Aliyah

Aliyah was al jaren beste vrienden met Larissa, maar hun vriendschap was op slechte voet geëindigd. Larissa was duidelijk boos op Aliyah en zwoer wraak op haar te nemen. Een tijdje later verschenen er verschillende intimiderende nep-Instagram-accounts met Aliyah’s naam. Ze insinueerden dat ze affaires had met onbekende mannen en gebruikten zeer lasterlijke taal, allemaal onder het mom van anonimiteit. Vanwege hun geschiedenis dacht ze dat Larissa misschien achter hen stond, maar hoe kon ze dat zeker weten? Toen er steeds meer van deze verslagen verschenen, voelde Aliyah zich hulpeloos, kwetsbaar en blootgesteld. Gelukkig vond ze Cybertrace en wendde ze zich tot onze onderzoekers die essentiële informatie konden verzamelen. Gewapend met ons deskundig onderzoek sleepte Aliyah Larissa voor de burgerlijke rechtbank. Na bestudering van het nauwgezette rapport van Cybertrace, verleende de magistraat een aangehouden geweldsbevel (AVO) tegen Larissa. Dit leidde ertoe dat alle intimidatie op Instagram stopte.

Gemeenschappelijk motief: wraak

Helaas is het geval van Aliyah verre van uniek. Cybertrace-onderzoekers werken regelmatig aan het identificeren van daders van online intimidatie en worden bijna allemaal gemotiveerd door een verlangen naar wraak. Of het nu gaat om een afgewezen voormalige minnaar, een onbeantwoorde verliefdheid of een jaloerse voormalige beste vriend – ze willen allemaal wraak nemen! De psychologische profilers van Cybertrace begrijpen dat agressief handelen uit wraak meestal wijst op persoonlijke onzekerheid na afwijzing. Natuurlijk vindt niemand het leuk om onrecht aangedaan of afgewezen te worden, maar weinigen van ons beginnen agressief te handelen uit wrok. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat voor sommigen de pijn van afwijzing in feite snel kan worden vervangen door plezier als ze de kans krijgen om wraak te nemen. Het opzetten van nep-Instagram-accounts om anderen die zij verantwoordelijk achten, lastig te vallen, geeft daders een gevoel van hernieuwde controle. Hoewel dit de motivatie achter online intimidatie zou kunnen verklaren, is de belangrijkste vraag: wat kun je hieraan doen?

Wat kan je doen?

Als iemand je online lastigvalt, zijn er natuurlijk verschillende directe reacties die je tot je beschikking hebt. U kunt accounts blokkeren, opmerkingen verwijderen en uw privacyinstellingen verbeteren. Net als de meeste andere platforms heeft Instagram ook een rapportagefunctie voor pesten en intimidatie. Het is echter een langzaam proces met onzekere resultaten en Instagram vertelt je niet wie er achter het account zit. En zelfs als Instagram handelt en een account afsluit, maken intimidaties vaak gewoon een ander account aan. Er volgt een spel van whack-a-mole, maar de centrale taak blijft onopgelost. Je weet nog steeds niet wie er achter de nep Instagram-accounts zit! En als u de politie of uw advocaat probeert te betrekken, kunnen zij ook niet handelen zonder die informatie. Gelukkig ben je hier aan het juiste adres: Cybertrace kan je helpen erachter te komen wie er achter een nep Instagram-account zit.

Cybertrace om te redden!

Als koploper op het gebied van cyberonderzoek gebruikt Cybertrace een combinatie van technische opsporingstechnieken om erachter te komen wie er achter een nep Instagram-account zit. Dit omvat het vergelijken van gepubliceerde inhoud en schrijfstijlen die door het nepprofiel worden gebruikt met personen die als potentiële verdachten zijn geïdentificeerd. Cybertrace heeft ook zijn eigen zeer gespecialiseerde tools ontwikkeld die via Instagram kunnen worden ingezet om gebruikersinformatie, zoals een IP-adres, te extraheren. Geen enkele andere rechercheur gebruikt deze apparaten en de social engineering die onze rechercheurs inzetten om intimidatie in de val te lokken. In plaats daarvan blijven ze een van de toonaangevende tools van Cybertrace om erachter te komen wie er achter nep-Instagram-accounts of andere sociale-mediaprofielen zit.

In de afgelopen jaren hebben we met succes de persoonlijke informatie en IP-adressen van talloze intimiderende personen kunnen onthullen. Klanten zoals Aliyah hebben deze informatie naar hun advocaten, de politie en de rechtbanken gebracht om gerechtigheid te krijgen. Neem vandaag nog contact met ons op om cyberpesten te stoppen en uw reputatie, gezond verstand en gemoedsrust terug te winnen!

Facebook
Twitter
LinkedIn

More To Explore

Valse Instagram-accounts en online intimidatie

Valse Instagram-accounts zijn een echte plaag voor degenen die het slachtoffer zijn van online intimidatie. Lasterlijke pagina’s, haatdragende berichten en gemene geruchten bedreigen het welzijn,

XchangeBTC.online Scam Alert

Pas op voor de XchangeBTC.online oplichters! Cybertrace geeft een dringende waarschuwing af over een andere cryptocurrency-zwendel die eerlijke Australiërs van duizenden dollars bedriegt. De XchangeBTC.online-zwendel

Online privédetective

De meesten van ons kennen waarschijnlijk alleen privédetectives uit de films. Kerels in leren jacks die rondhangen in auto’s, krabbels op notitieblokken, foto’s maken met