Meteen naar de inhoud
EXO Capital Markets exocpm.com

De #MeToo- beweging heeft de schokkende en hardnekkige aard van seksisme in de showbusiness, de politiek en het openbare leven benadrukt. Naarmate meer vrouwen zich gemachtigd voelen om hun vreselijke ervaringen met aanranding te vertellen, verandert onze cultuur langzaam. We beginnen daders ter verantwoording te roepen, zodat ze niet meer straffeloos kunnen optreden. Ondanks deze vooruitgang blijven er echter grote uitdagingen bestaan, zoals seksistische online intimidatie en cyberstalking. Dit is een groeiend probleem dat vrouwen bedreigt en hun deelname aan het openbare leven belemmert. Als samenleving moeten we meer doen om de onderliggende oorzaken aan te pakken en slachtoffers te helpen gerechtigheid te krijgen.

Online intimidatie en cyberstalking

Zoals besproken in een vorige blog , is online intimidatie en cyberstalking in het algemeen een serieus en groeiend probleem dat veel verschillende vormen kan aannemen. Daders verschuilen zich vaak achter anonieme profielen of accounts, en veel slachtoffers voelen zich hulpeloos of onzeker over wat ze moeten doen. Recente studies suggereren dat het 60% van de Australiërs treft en diepgaande negatieve effecten kan hebben op slachtoffers. Deze omvatten negatieve effecten op de geestelijke gezondheid, financiën en reputatie, en de deelname van slachtoffers aan het openbare democratische leven. Bovendien is er een bijzonder genderdimensie aan online intimidatie en cyberstalking.

Seksistisch cybermisbruik

Volgens meerdere recente onderzoeken ervaren vrouwen en genderdiverse mensen online intimidatie en cyberstalking anders dan mannen. De situatie is nog erger voor vrouwen die ook andere gemarginaliseerde identiteiten belichamen, zoals queer- of transvrouwen, gekleurde vrouwen of vrouwen met een handicap. Ten eerste richten daders zich vaak vaker en expliciet op vrouwen op basis van hun geslacht. Ten tweede is de kans groter dat ze te maken krijgen met ernstige of aanhoudende vormen van intimidatie, zoals stalking en fysieke bedreiging. Ten derde, vooral voor jongere vrouwen, wordt online misbruik vaak geseksualiseerd. Ten slotte maken vrouwen zich vanwege het bovenstaande meer zorgen over en eisen meer politieke actie tegen online intimidatie en cyberstalking.

Effecten op het publieke discours

Vrouwen met belangrijke publieke profielen – zoals acteurs, politici of journalisten – doen het nog slechter als het gaat om seksistische online intimidatie en cyberstalking. De anonimiteit van het internet is hier een belangrijk probleem, omdat het daders in staat stelt haatdragende berichten te verspreiden zonder schijnbaar enige gevolgen. Bovendien doen grote socialemediabedrijven vaak niet genoeg om te reageren op meldingen van online intimidatie en cyberstalking. Een recent rapport van Amnesty International noemde Twitter bijvoorbeeld “een giftige plek voor vrouwen”. Een andere studie spreekt over de “huiveringwekkende effecten” van seksistische online intimidatie en cyberstalking op de publieke uiting en participatie van vrouwen.

Wat kan je doen?

In Australië heeft de eSafety Commissioner het specifieke probleem van seksistische online intimidatie en cyberstalking erkend. Haar website Online Abuse Targeting Women geeft bruikbare definities van verschillende vormen van cybermisbruik. Het belangrijkste onderscheid is tussen eenmalig misbruik (trollen) en voortdurende intimidatie (cyberstalking), waarvoor verschillende soorten actie nodig zijn. Trollen zoeken naar een reactie, dus negeren, blokkeren/verwijderen en rapporteren aan social media bedrijven kun je het beste negeren.

Aanhoudende, aanhoudende vorm van cybermisbruik kan daarentegen schadelijker zijn en veel slachtoffers willen serieuze actie. Er zijn verschillende staatswetten met betrekking tot online misbruik, cyberstalking en misbruik op basis van afbeeldingen, dus informeer uzelf door met een advocaat te praten. Als u weet wie de dader is, heeft u de mogelijkheid om naar de politie te stappen. Aangezien ze beslissen of ze een onderzoek instellen op basis van het beschikbare bewijsmateriaal, is het het beste om vooraf bewijs van online intimidatie te verzamelen.

EXO Capital Markets exocpm.com

Hoe kan Cybertrace helpen?

Als u de dader niet duidelijk kunt identificeren, kan het voor de politie moeilijk zijn om op te treden. Ze hebben vaak niet de tijd of middelen om erachter te komen wie er achter anonieme profielen zitten. Dit is waar Cybertrace om de hoek komt kijken! We hebben de ervaring, het trackrecord en de onderzoekstools om de identiteit van anonieme seksistische online pesters en cyberstalkers te onthullen. U kunt dan de verstrekte informatie gebruiken om contact op te nemen met de politie of een advocaat en actie te ondernemen om gerechtigheid te krijgen.

Klik hier voor meer informatie over hoe we helpen bij het identificeren van daders.

Als u het slachtoffer bent geworden van seksistische online intimidatie of cyberstalking, neem dan contact met ons op om te bespreken hoe we u kunnen helpen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

More To Explore

Valse Instagram-accounts en online intimidatie

Valse Instagram-accounts zijn een echte plaag voor degenen die het slachtoffer zijn van online intimidatie. Lasterlijke pagina’s, haatdragende berichten en gemene geruchten bedreigen het welzijn,

XchangeBTC.online Scam Alert

Pas op voor de XchangeBTC.online oplichters! Cybertrace geeft een dringende waarschuwing af over een andere cryptocurrency-zwendel die eerlijke Australiërs van duizenden dollars bedriegt. De XchangeBTC.online-zwendel

Online privédetective

De meesten van ons kennen waarschijnlijk alleen privédetectives uit de films. Kerels in leren jacks die rondhangen in auto’s, krabbels op notitieblokken, foto’s maken met