Meteen naar de inhoud

Oplichting bij belastingtijd: bescherm uw bedrijf tegen cyberfraude

Hoewel het belangrijk is om uzelf en uw bedrijf het hele jaar door te beschermen tegen cyberfraude, vormen fiscale oplichting een bijzonder gevaar. Dit komt omdat het einde van het boekjaar een golf van activiteiten met zich meebrengt die oplichters proberen uit te buiten. Bedrijven moeten facturen afronden, overleggen met hun accountants en veel persoonlijke en financiële informatie opslaan en delen. Dit wetende, zijn fraudeurs erop uit om uw geld, gegevens of persoonlijke informatie te stelen door middel van online bedreigingen en geavanceerde oplichting. Voor deze boeven is ‘belastingtijd als Kerstmis’ . Maar maak je geen zorgen: met de hulp van Cybertrace kun je terugvechten, je bedrijf beschermen en ervoor zorgen dat cybercriminelen niets anders krijgen dan een brok steenkool onder hun digitale boom. Leer hoe u uw bedrijf kunt beschermen en wat u kunt doen, zelfs als ze u al hebben opgelicht (hint: veel!). Maar laten we eerst eens kijken naar de meest voorkomende belastingfraude.

Nep Provider Phishing Scam

Er is een reeks nep-phishing-scams van providers die bedrijven en individuen willen oplichten. Net als andere oplichting in de belastingtijd, zijn de fraudeurs uit op twee dingen: uw geld en uw persoonlijke gegevens. Zo waarschuwde de Australian Taxation Office (ATO) in april dat oplichters tegen betaling aanbieden om namens bedrijven en particulieren belastingdossiernummers (TFN) en Australische bedrijfsnummers (ABN) te verkrijgen. In plaats van dit te doen, stelen ze echter gewoon het geld van hun slachtoffers en de verstrekte persoonlijke informatie. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om toegang te krijgen tot beperkte gegevens en/of fondsen, valse identiteiten in te stellen en verdere fraude te plegen. Om uzelf tegen deze oplichters te beschermen, moet u zelf TFN’s en ABN’s aanvragen (het is gratis!). Als dat geen optie is, verifieer dan in ieder geval onafhankelijk de bonafide van elke serviceprovider die u gebruikt.

Tijdens belastingtijd doen fraudeurs zich ook voor als belastingagenten die aanbieden om namens u belastingaangiften in te dienen. Stiekem doen ze alsof ze dit moeten doen via je MyGov-account waarvoor ze inloggegevens zullen opvragen. Onnodig te zeggen dat zodra ze toegang hebben, de oplichters alle persoonlijke gegevens zullen stelen die ze kunnen vinden. Bovendien zullen ze er vandoor gaan met elke “vergoeding” die u hen hebt betaald voor hun niet-bestaande service. Om fiscale oplichting te voorkomen, moet u altijd onafhankelijk controleren of iedereen met wie u te maken heeft, is geregistreerd bij de officiële Belastingdienst . Deel uw MyGov-wachtwoord ook nooit met iemand en stel extra beveiligingscodeverificatie in via uw mobiel.

Valse factuurzwendel (zwendel met zakelijke e-mails)

Een andere veelvoorkomende zakelijke zwendel die fraudeurs steeds vaker inzetten tijdens belastingtijd, is een nep-factuur (of zakelijke e-mail compromittering) zwendel. In dit geval sturen cybercriminelen valse facturen van professioneel ontworpen maar valse e-mailadressen en websites. Daarbij proberen ze zich voor te doen als echte bedrijven, zoals leveranciers. Tijdens het hectische einde van het boekjaar kunnen gestreste werknemers de bijna onmerkbare details missen die duiden op oplichting. Dit kan een iets ander e-mailadres/website zijn, een nieuwe bankrekening of nieuwe contactgegevens. Met deze kleine maar cruciale details die onder de radar vallen, gaan oplichters in belastingtijd er vandoor met de opbrengst van hun valse factuur. Oplichting met valse facturen komt verrassend vaak voor en is verantwoordelijk voor bijna twee derde van alle zakelijke verliezen die aan ScamWatch worden gemeld. Erger nog, het gemiddelde verlies is bijna $ 30.000. Bescherm uzelf door het e-mailadres en de accountgegevens van elke factuur te controleren op uw eerdere gegevens.

Ransomware-zwendel

Ransomware-aanvallen vormen het hele jaar door een altijd aanwezige dreiging en nemen doorgaans ook toe rond belastingtijd. Volgens het Australian Cyber Security Center is ransomware een soort kwaadaardige software (malware) die computerbestanden onbruikbaar maakt. Cybercriminelen gebruiken het om u de toegang tot uw bestanden of apparaten te ontzeggen en vervolgens losgeld te eisen om de toegang te herstellen. Ransomware wordt meestal heimelijk geïnstalleerd via compromitterende links of e-mailbijlagen die zich tijdens belastingtijd verspreiden. Om uzelf te beschermen, moet u ervoor zorgen dat u updates van de beveiligingssoftware installeert en nooit op verdachte links klikt of twijfelachtige bijlagen opent. Zorg er daarnaast voor dat u regelmatig een back-up maakt van de gegevens op al uw apparaten. Als de cybercriminelen u toch te pakken krijgen, betaal dan niet het losgeld – er is geen garantie dat u daadwerkelijk weer toegang krijgt. Herstel in plaats daarvan uw bestanden vanaf een back-up om deze belastingfraude te verslaan.

ATO imitatie oplichting

De belangrijkste fiscale zwendel waar Cybertrace’s deskundige analisten voor waarschuwen, zijn fraudeurs die zich voordoen als het Australische belastingkantoor (ATO). Met behulp van valse e-mails, sms-berichten of geautomatiseerde telefoonberichten (robocalls) gebruiken oplichters zeer emotionele bedreigingen (“ernstige schuld”/”dreigende arrestatie”) of lokaas (“onverwachte terugbetalingen of leningen”). Hun doel is om u op ingesloten links te laten klikken of “officiële” nummers te bellen die zij verstrekken. Hierdoor kunnen ze valse, maar officieel ogende formulieren gebruiken om uw persoonlijke identificatiegegevens te stelen waarmee ze vervolgens verdere fraude plegen. Als alternatief gebruiken ze hun aanzienlijke overtuigingskracht om je bang te maken om een valse “schuld” te betalen via iTunes-kaarten, cadeaubonnen of bitcoin. Bescherm uzelf door altijd MyGov (met sterke beveiligingsinstellingen) te gebruiken om te controleren op belastinggerelateerde berichten van de ATO. Aangezien de ATO niet met u zal communiceren via e-mail/sms, moet u niet op ingesloten links klikken en alle afzenders verifiëren. Tot slot, betaal nooit belastingschulden met iTunes-kaarten, cadeaubonnen of bitcoin!

Extra bescherming tegen oplichting voor uw bedrijf

U wilt nooit in een situatie terechtkomen waarin u zich realiseert dat de oplichters van de belastingtijd u te pakken hebben! Gelukkig zijn er veel dingen die u kunt doen om uw bedrijf te beschermen, zowel tijdens de belastingtijd als het hele jaar door. Wanneer u communicatie ontvangt die zogenaamd afkomstig is van de ATO (of uw bank!), zorg er dan voor dat u niet op links of knoppen klikt. Ga in plaats daarvan rechtstreeks naar MijnGov (of de inlogpagina voor internetbankieren van uw bank), zoals u normaal zou doen. Zorg er ook voor dat u antivirusbescherming gebruikt en wees voorzichtig wanneer een website u vraagt om onbekende software te downloaden. Zorg er ten slotte voor dat uw archiverings-, inkoop- en boekhoudsystemen goed georganiseerd zijn. Dat betekent het beperken van het aantal mensen met de bevoegdheid om te kopen/bestellen, het bellen van leveranciers waarvan de bankgegevens lijken te zijn gewijzigd en, als er iets verdachts aan de hand is, het onafhankelijk verifiëren van de bedrijfsgegevens.

Wat moet ik doen als ik al geld heb verloren aan een belastingfraude?

Ondanks uw beste voorzorgsmaatregelen, zullen oplichters soms uw verdediging doorbreken en grote schade aanrichten. Ze voeren een geavanceerde operatie uit, zijn zeer overtuigend en produceren vervalsingen die zeer moeilijk te herkennen zijn. Als er fraude plaatsvindt, is het normaal dat slachtoffers boos, beschaamd of ten einde raad zijn. Geef jezelf niet de schuld! Duizenden en duizenden dollars verliezen aan een belastingfraude is verwoestend voor elk bedrijf. Gelukkig kun je met Cybertrace aan je zijde de rollen omdraaien voor deze boeven. Cybertrace biedt een reeks hoogwaardige onderzoekstools, waaronder forensische website-analyse, cryptocurrency-tracering en social engineering om informatie te verkrijgen. Neem vandaag nog contact op met onze ervaren onderzoekers om erachter te komen hoe we u kunnen helpen.

Het bericht Tax-Time Scams: bescherm uw bedrijf tegen cyberfraude verscheen eerst op Cybertrace .

Facebook
Twitter
LinkedIn

More To Explore

Valse Instagram-accounts en online intimidatie

Valse Instagram-accounts zijn een echte plaag voor degenen die het slachtoffer zijn van online intimidatie. Lasterlijke pagina’s, haatdragende berichten en gemene geruchten bedreigen het welzijn,

XchangeBTC.online Scam Alert

Pas op voor de XchangeBTC.online oplichters! Cybertrace geeft een dringende waarschuwing af over een andere cryptocurrency-zwendel die eerlijke Australiërs van duizenden dollars bedriegt. De XchangeBTC.online-zwendel

Online privédetective

De meesten van ons kennen waarschijnlijk alleen privédetectives uit de films. Kerels in leren jacks die rondhangen in auto’s, krabbels op notitieblokken, foto’s maken met