Romance Baiting: Romance Scam ontmoet investeringsfraude

Ransomware, Get, my crypto back, Assets Recovery cryptocurrency crypto scam bitcoin usdt nft trace, investigator, investigation, cyber, cyber fraud, cyber fraude
Wat zijn oplichtingspraktijken op het gebied van romantiek?

Romantiek oplichting – of online datingzwendel – bestaat al heel lang. Oplichters jagen op de eenzaamheid van mensen en imiteren personen die op datingsites op zoek zijn naar liefde door valse of gestolen identiteiten te gebruiken . Zodra een onschuldige connectie tot stand is gebracht, overladen ze hun slachtoffers vaak met genegenheid – een proces dat bekend staat als lovebombing – om hun verdediging te doorbreken en hun vertrouwen te winnen. Zodra ze dit hebben bereikt, zullen fraudeurs hun doelwit onder druk zetten om geld te sturen onder het mom van een noodgeval. Vaak doet de oplichter zich voor in het buitenland, op een booreiland, in de bouw of in het leger. Ze zeggen dan betrokken te zijn bij een ongeval, misdaad of intimidatie door lokale autoriteiten. Slachtoffers kunnen achterdochtig zijn, maar oplichters manipuleren hen emotioneel door een beroep te doen op hun gevoelens van liefde en mededogen . Wanneer ze de oplichterij beseffen, is het al te laat!

Volgens de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) zijn romantische oplichtingspraktijken een nieuwe variant van deze romantische oplichting. Om te beginnen gebruiken oplichters dezelfde methodes (datingsites) om onder het voorwendsel van romantiek contact te leggen met slachtoffers. In plaats van om geld te vragen, noemen ze echter terloops lucratieve investeringsmogelijkheden waar ze bij betrokken zijn (het lokaas ). Zodra het slachtoffer het aas grijpt, haken de fraudeurs ze vast met behulp van beproefde en geteste methoden voor investeringsfraude , waarbij meestal cryptocurrencies betrokken zijn. Pas als het te laat is, realiseren slachtoffers zich dat hun zuurverdiende geld en het object van verlangen samen zijn verdwenen! Laten we eens kijken hoe dit in meer detail werkt.

Anatomie van een oplichterij met romantiek

Het volgende is een typisch voorbeeld van een van de vele slachtoffers van zwendelpraktijken die de afgelopen maanden contact met ons hebben opgenomen voor hulp. We hebben pseudoniemen gebruikt en alle identificerende details verwijderd om de privacy van de slachtoffers te beschermen. Nadat ze contact hadden gemaakt via een populaire dating-app, stuurden John en zijn match heen en weer over hun interesses en hobby’s. Ze ontwikkelden een gemakkelijke verstandhouding en John genoot van hun uitwisselingen. Zijn match vermeldde terloops dat ze van een familielid had geleerd over cryptohandel en in korte tijd behoorlijk succesvol was geweest. Al snel nodigde ze John uit om het zelf uit te proberen, onder begeleiding van haar familielid.

Ondanks enkele aarzelingen stemde John in met een initiële kapitaalinvestering van 2.000 dollar, wat voor hem een voldoende veilig bedrag leek. Zoals vaak het geval is met investeringsfraude, behaalde John een snelle “winst” op zijn initiële investering. Omdat hij zich zelfverzekerd voelde door het onmiddellijke succes en verder aangemoedigd door zijn gelijke, ploegde John meer geld binnen. Kort daarna begonnen er problemen te ontstaan met transacties waarvoor extra stortingen nodig waren om “verloren” geld terug te winnen.

Goed geld naar kwaad geld gooien

Na nog meer stortingen deed de match van John alsof ze hem hielpen door hem via een versleutelde berichten-app met haar familielid te verbinden. Dit resulteerde in meer “overwinningen”, maar toen John vervolgens probeerde zijn geld op te nemen, stuitte hij op een wegversperring. Volgens het handelsplatform had hij een fout gemaakt die had geleid tot een witwaswaarschuwing. De enige oplossing was dat John meer geld zou storten om zijn geld te “bevrijden”. John was gekweld door twijfel en aarzelde, maar zijn partij verzekerde hem ervan dat ze deze uitdagingen eerder met succes en routinematig had aangepakt.

Na aldus zijn rekening te hebben “ontgrendeld”, probeerde John opnieuw zijn geld op te nemen. Hij werd echter getroffen door een eis om eerst 20% inkomstenbelasting aan het handelsplatform te betalen. Na verdere geruststelling van zijn match, betaalde John het bedrag omdat hij wanhopig zijn geld terug wilde krijgen. Toen het opnemen van zijn geld opnieuw mislukte, realiseerde John zich eindelijk dat hij het slachtoffer was geworden van oplichterij. Zijn “match”, haar “familielid” en het “handelsplatform” maakten allemaal deel uit van dezelfde zwendel. Inmiddels had hij meer dan 150.000 dollar aan grotendeels geleend geld verloren!

Hoe serieus zijn oplichting door romantiek?

Volgens het recente Targeting Scams -rapport van de ACCC (zie onderstaande infographic), veroorzaakten romantiekzwendel van $ 131 miljoen in het algemeen de op één na grootste financiële verliezen in 2020, na investeringszwendel en compromittering van zakelijke e-mail. Terwijl mannen vaker het slachtoffer waren van investeringszwendel, rapporteerden vrouwen de grootste verliezen door romantiekzwendel. Bovendien leden mensen met een handicap onevenredige verliezen door romantiekzwendel. Het maakte de helft van alle verliezen voor deze groep goed!

De ACCC identificeerde romancebaiting als een nieuw type zwendel dat in 2020 opkwam om zich met name op jongere mensen te richten, een deel van de bevolking dat in het verleden doorgaans geen hoge verliezen heeft geleden door investeringszwendel. Terwijl oudere mensen meestal het doelwit zijn van romantiekzwendel, verloren 25- tot 34-jarigen het meeste geld aan romantiek. In 2020 bedroeg het maar liefst $ 7,3 miljoen, evenals veel hartzeer!

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen een oplichting met romantiek?

Gelukkig bieden autoriteiten zoals Crimestoppers en de FBI wat richtlijnen voor hoe je jezelf kunt beschermen tegen oplichting door romantiek. Houd er ten eerste rekening mee welke persoonlijke informatie u deelt via sociale media en datingsites. Ten tweede, zoek naar afbeeldingen van je bewonderaar om te zien of ze echt bestaan of soortgelijke details elders hebben gebruikt. Houd er echter rekening mee dat hoewel dit een nuttige eerste stap is, deze niet altijd overtuigend is. Ten derde, pas op als je match voortdurend excuses maakt om elkaar niet persoonlijk te ontmoeten of videochat te gebruiken. Ten vierde, praat met mensen die het beste met u voor hebben, zoals vrienden of familie, voordat u investeringsbeslissingen neemt. Het belangrijkste is dat u nooit geld stuurt naar of investeert in een match die u nog nooit persoonlijk hebt ontmoet!

Hoe kan Cybertrace helpen?

Er zijn verschillende manieren waarop Cybertrace u kan helpen. Als u niet zeker weet of een persoon met wie u een match heeft, echt is, kan Cybertrace hun bonafide bevestigen. En als je al het slachtoffer bent geweest van een oplichting over romantiek, wanhoop dan niet (of schaam je)! Cybertrace heeft enorme hoeveelheden ervaring en expertise in het opsporen van cryptocurrencies en werkt samen met wetshandhavings- en vermogensherstelbedrijven. Neem vandaag nog contact op met het team van ervaren onderzoekers van Cybertrace om te bespreken hoe we u kunnen helpen!

Facebook
Twitter
LinkedIn

More To Explore

Scam IP-adres waarschuwing

Waarschuwing voor zwendelwebsite Cybertrace-onderzoekers hebben een IP-adres geïdentificeerd van: 91.235.116.180 met een groot aantal bevestigde zwendelwebsites. Er zijn meer dan 600 webdomeinen gekoppeld aan dit