E-mail oplichting

E-mailzwendel bestaat al zo lang als e-mail zelf. We hebben allemaal gehoord van het fortuin dat een Nigeriaanse prijs ons wil geven, maar in de loop der jaren zijn e-mailzwendelpraktijken veel geavanceerder geworden. In plaats van een slecht geschreven e-mail vol spelfouten die “scam!” schreeuwt, gebruiken overtreders nu zeer geavanceerde technieken, zoals de volgende veelvoorkomende soorten e-mailscams:

  • E-mail phishing oplichting
  • Virus E-mail Oplichting
  • Valse factuurzwendel
  • E-mailspoofing en informatievergaring van e-mailzwendel
Cryptocurrency, Ransomware, Get, my crypto back, Assets Recovery cryptocurrency crypto scam bitcoin usdt nft trace, onderzoeker, onderzoek, cyber, cyberfraude, cyberfraude

Phishing

Phishing-zwendel doet zich over het algemeen voor als een vertrouwd persoon, bedrijf of entiteit en is bedoeld om waardevolle informatie te verzamelen.

Een phishing-e-mail kan zich bijvoorbeeld voordoen als Facebook . Het slachtoffer ontvangt een e-mail die van Facebook lijkt te komen en mogelijk iets zegt in de trant van dat zijn Facebook-account is ingelogd vanaf een onbekend apparaat en de persoon moet onmiddellijk zijn Facebook-wachtwoord wijzigen. De e-mail ziet er heel legitiem uit en heeft een knop om de controle over uw Facebook-account terug te krijgen. Zodra op de knop is geklikt, lijkt het alsof u zich op de Facebook-aanmeldingspagina bevindt, maar het is niet legitiem en door uw gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren, heeft u zojuist de details naar de oplichters gestuurd. Uiteraard is het veel erger als de oplichters zich met succes hebben voorgedaan als uw internetbankier!

Andere typische phishing-scams kunnen zijn dat uw Netflix-account onjuiste betalingsgegevens bevat en dat u deze moet bijwerken. Nogmaals, door de aanwijzingen te volgen, stuurt u uw betalingsgegevens naar de oplichters. Het is bekend dat oplichters zich voordoen als vertrouwde merken en bedrijven en tot het uiterste gaan om ervoor te zorgen dat hun ontwerpen en e-mails zo dicht mogelijk bij het echte werk komen.

Virus E-mail Oplichting

Virussen, wormen en kwaadaardige programma’s kunnen een slachtoffer schade toebrengen. De oplichters zullen zich gewoonlijk voordoen als een vertrouwde bron en zullen waarschijnlijk een bijlage aan de e-mail toevoegen. De bijlage kan eruitzien als een rekening of factuur, maar het is eigenlijk een programma dat wacht om op uw systeem te worden uitgevoerd. Schadelijke software kan allerlei soorten schade aanrichten: sommige kunnen uw computer of telefoon infecteren met een key logging-virus, dat alles wat u op uw toetsenbord typt in de gaten houdt. Als u zich aanmeldt bij uw internetbankieren, toegang krijgt tot een cryptocurrency-portemonnee of e-mailaccount, kunnen de oplichters mogelijk alle informatie zien die u typt!

Andere virussen kunnen uw systeem volledig beschadigen door bestanden te verwijderen of bestanden uit te pakken. Als bestanden binnen een bedrijf worden uitgepakt of verwijderd, kan dit ernstige problemen veroorzaken!

Nep factuur e-mail oplichting

Dit is het meest voorkomende type e-mailzwendel dat we zien en het is gericht op bedrijven.

Het is voor oplichters niet zo moeilijk om algemene informatie te verkrijgen waaruit blijkt dat het ene bedrijf producten levert aan een ander bedrijf. Ze kunnen deze informatie verzamelen via phishing, virussen of het hacken van de systemen van het bedrijf. Zodra ze deze algemene informatie hebben, zoals aankomende facturen en de naam en het e-mailadres van de persoon van de rekening, kunnen ze met deze informatie een geavanceerde nep-factuurzwendel lanceren.

Over het algemeen sturen de overtreders een e-mail naar een persoon binnen een bedrijf die zich voordoet als een legitieme zakelijke contactpersoon van het bedrijf. Als een bouwbedrijf bijvoorbeeld normaal gesproken een ander bedrijf gebruikt voor een deel van zijn diensten, zoals het plaatsen van zonwering en gordijnen, dan kunnen de overtreders zich voordoen als de leverancier (de zonwering- en gordijnenbedrijf), het bouwbedrijf vertellen dat ze van bankrekening zijn veranderd en vragen om toekomstige facturen te storten op de nieuwe bankrekening van het bedrijf.

De e-mail kwam natuurlijk niet van de echte leverancier. De leverancier heeft de bankrekeninggegevens niet gewijzigd en heeft geen idee dat hun facturen nu zullen worden gestort op een bankrekening die wordt beheerd door de overtreders. Pas als de factuur van de leverancier achterstallig is en ze zich beginnen af te vragen waar hun betaling is, nemen ze contact op met het bedrijf en volgen de achterstallige factuur op. Op dat moment zou het bouwbedrijf hen waarschijnlijk vertellen dat ze, op hun verzoek per e-mail, de betalingsgegevens in hun systeem hebben bijgewerkt en dat de factuur al is betaald.

Gewoonlijk hebben oplichters het juiste e-mailadres en de naam van de daadwerkelijke accountpersoon van de leverancier gevonden. Vervolgens imiteren ze de persoon van de account door een e-mail van hun adres te vervalsen of door een domein te registreren dat erg op elkaar lijkt. Als het e-mailadres van de leverancier bijvoorbeeld [email protected] is, kunnen de oplichters het domein en het e-mailadres [email protected] registreren. De oplichters zijn eigenaar van het nieuwe domein, dat er bijna identiek uitziet. De enige verandering is een verschil van één letter: een “s” ontbreekt. Het bouwbedrijf gaat natuurlijk niet de details van elk afzonderlijk e-mailadres dat ze ontvangen nauwkeurig onderzoeken en gelooft dus ten onrechte dat ze communiceren met hun normale leverancier.

Oplichters gaan zo ver dat ze de e-mailhandtekening van het echte bedrijf nabootsen, links naar de juiste website plaatsen en het juiste telefoonnummer van het bedrijf toevoegen. De e-mail ziet er precies zo uit als gewoonlijk, met slechts één minuscuul verschil, waardoor het erg moeilijk te herkennen is.

E-mailspoofing en informatievergaring via e-mail

E-mailspoofing is wanneer een oplichter een e-mail verzendt met een geïmiteerd afzender-e-mailadres. In tegenstelling tot het voorbeeld dat wordt besproken in de nep-e-mailzwendel met facturen hierboven, lijkt de e-mail van de oplichter te zijn verzonden vanaf het juiste e-mailadres. Laten we zeggen dat [email protected] een vriend van het slachtoffer is. De oplichters kunnen het slachtoffer een e-mail sturen met een vervalst e-mailadres dat exact hetzelfde is als het adres van Bob, [email protected] . De ontvanger heeft geen idee dat de e-mail niet echt van Bob is.

De oplichter kan achter de schermen een ander retourpad hebben gekozen, wat betekent dat wanneer het slachtoffer op ‘antwoorden’ klikt, het gebruikte e-mailadres voor het antwoord NIET [email protected] is, maar een e-mailadres dat wordt beheerd door de oplichter. De oplichter kan persoonlijke informatie, inloggegevens opvragen of een betaling vragen.

Zelfs informatie die niet erg belangrijk lijkt, kan voor een oplichter waardevoller zijn dan je zou denken. Er kan bijvoorbeeld een informatievergarende zwendel worden gebruikt om informatie te verzamelen om vervolgens een meer geavanceerde e-mailzwendel te lanceren.

Cybertrace heeft uitgebreide ervaring in het onderzoeken van e-mailzwendel. We hebben unieke technieken en tools ontwikkeld die ons team helpen bij het identificeren van de oplichters.

Als u het slachtoffer bent geworden van e-mailzwendel, neem dan vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we u kunnen helpen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

More To Explore

Scam IP-adres waarschuwing

Waarschuwing voor zwendelwebsite Cybertrace-onderzoekers hebben een IP-adres geïdentificeerd van: 91.235.116.180 met een groot aantal bevestigde zwendelwebsites. Er zijn meer dan 600 webdomeinen gekoppeld aan dit