Bitcoin Recovery Scams: de rol van nepnieuws en neprecensies

Bitcoin-herstelzwendel, evenals die waarbij andere cryptocurrencies betrokken zijn, zijn momenteel een hot-button-probleem. Hersteloplichters doen alsof ze mensen helpen hun Bitcoin of andere cryptovaluta-verliezen van initiële investeringszwendel te recupereren. Ze verdubbelen echter eenvoudig de pijn van zwendelslachtoffers door hen voor een tweede keer te bedriegen onder het mom van terugvordering van activa.

In een recente blog waarschuwde Cybertrace het publiek voor zo’n gewetenloze exploitant: eFunds Recovery . Als onderdeel van ons onderzoek zijn we ook andere soortgelijke verdachte activaherstelbedrijven tegengekomen, zoals BrokerComplaintAlert . Behalve dat ze nergens geregistreerd, gereguleerd of geaccrediteerd zijn, is duidelijk geworden hoe deze operators systematisch nepnieuws en neprecensies gebruiken om hun bitcoin-herstelzwendel te pushen. Laten we deze tactieken wat dieper bekijken.

Nepnieuws: een serieuze wereldwijde uitdaging

Zelfs buiten bitcoin recovery scams, is nepnieuws de afgelopen vijf jaar een begrip geworden. In feite heeft de Macquarie Dictionary het onlangs verkozen tot woord van het decennium ! Een studie uit 2019 in de VS toonde aan dat Amerikanen nepnieuws als een groter probleem zagen dan racisme, seksisme of terrorisme. Nepnieuws verwijst naar ‘valse verhalen die nieuws lijken te zijn’ door het uiterlijk, het genre en de kenmerken van echte nieuwsartikelen te imiteren.

Terwijl sommige het werk zijn van satirici die sociaal commentaar leveren, zijn de meeste gebaseerd op snode politieke, commerciële of criminele doeleinden. In de politiek leidt nepnieuws tot toenemende polarisatie, waardoor verschillende groepen mensen niet meer in dezelfde feitelijke realiteit leven. Onnodig te zeggen dat dit zeer gevaarlijk is voor de gezondheid van onze democratie!

In de zakenwereld kan nepnieuws de reputatie van bedrijven verhogen of vernietigen zonder enige feitelijke basis. Natuurlijk hebben oplichters geleerd hier ook gebruik van te maken. Door nepnieuwsartikelen te schrijven die beweren afkomstig te zijn van onafhankelijke bronnen, proberen ze hun oplichting te legitimeren.

Valse beoordelingen: een hardnekkig probleem in de sector

Terwijl nepnieuws een platform vereist, zoals een online publicatie of website, zijn neprecensies nog gemakkelijker te produceren. Het enige dat oplichters nodig hebben, is een gratis account op het platform waarop de beoordelingen worden gehost! Sinds Amazon ze in 1995 pionierde, zijn klantrecensies een essentieel onderdeel geworden van: de reputatie-economie . Klanten vertrouwen onafhankelijke beoordelingen door mensen zoals zij, vooral als het gaat om online transacties. Maar wat weerhoudt iemand ervan om een neprecensie te plaatsen? Het blijkt dat niet veel! “Voor sommige productcategorieën is dertig procent van alle online beoordelingen nep ”!

Als gevolg hiervan moeten veel beoordelingsafhankelijke bedrijven enorme inspanningen en bedragen leveren om neprecensies uit te roeien. Sommigen, zoals Yelp, ontwikkelen algoritmen die een op de zes van hun beoordelingen eruit filteren, volgens de Harvard Business Review . Anderen, zoals Amazon, geven een half miljard dollar per jaar uit en hebben meer dan 8.000 mensen in dienst om fraude te bestrijden. Toch vangen ze niet alle neprecensies op of verwijderen ze ze niet snel genoeg.

Afgezien van deze giganten, hebben veel kleinere sites waarschijnlijk niet de middelen om neprecensies te modereren, te identificeren en te verwijderen. Dit creëert een dilemma voor klanten die vertrouwen op beoordelingen, maar niet zeker weten wie ze moeten vertrouwen. Laten we eens kijken hoe dit uitpakt als het gaat om Bitcoin-herstelzwendel (of die waarbij andere cryptocurrencies betrokken zijn).

Wat zijn Bitcoin Recovery Scams?

Bitcoin (of andere crypto) recovery scams zijn een soort secundaire scam . Bij secundaire oplichting richten fraudeurs zich opnieuw op het slachtoffer van een eerste oplichting in een vervolgzwendel, waardoor de schade nog groter wordt. De eerste zwendel is vaak gerelateerd aan frauduleuze handel in cryptocurrency of investeringsmogelijkheden . Hier geloven slachtoffers dat ze hun geld investeren bij een gerenommeerde cryptocurrency-makelaar die ongelooflijke rendementen voor hen oplevert. Wanneer de slachtoffers vervolgens proberen toegang te krijgen tot hun geld, binden de oplichters hen aan het lijntje of verbreken ze de communicatie. Pas nu beseffen de slachtoffers dat ze zijn opgelicht!

Ransomware, Get, my crypto back, Assets Recovery cryptocurrency crypto scam bitcoin usdt nft trace, investigator, investigation, cyber, cyber fraud, cyber fraude

Geconfronteerd met het verlies van tientallen of zelfs honderdduizenden dollars, zijn slachtoffers wanhopig op zoek naar hulp. Het is precies deze wanhoop die secundaire oplichters vervolgens proberen uit te buiten met beloften van gegarandeerd herstel van cryptocurrency-fondsen.

Nu kunnen de oplichters dezelfde mensen zijn die zich voor de tweede keer op dezelfde slachtoffers richten. Nadat ze hun zuurverdiende geld een keer hebben afgepakt, nemen ze gewoon een andere identiteit aan en nemen opnieuw contact met hen op. De secundaire oplichters doen zich schaamteloos voor als hun redders en beroven hen vervolgens van nog meer geld. Als alternatief kunnen de oorspronkelijke oplichters de gegevens van het slachtoffer doorverkopen aan andere oplichters die hen als een gemakkelijk doelwit beschouwen omdat ze eerder zijn gedupeerd.

De rol van nepnieuws en neprecensies

Stel dat u het slachtoffer bent geworden van een cryptocurrency-handelszwendel en veel geld hebt verloren. Het zou verstandig zijn om rond te kijken om te zien wie u zou kunnen helpen om uw geld terug te krijgen. Je bent eerder verbrand en bent achterdochtig, maar je wilt ook echt je geld terugkrijgen. Dit is waar nepnieuws en neprecensies zo schadelijk kunnen zijn. Oplichters ontwerpen ze om er authentiek en onafhankelijk uit te zien, te klinken en aan te voelen, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt. Maar ze zijn nep en maken gewoon deel uit van een andere zwendel die op je wanhoop jaagt!

Nepnieuws zet de toon

Neem deze recente artikelen in BusinessMatters, het zelfbenoemde UK’s Leading Business Magazine: hier , hier en hier . Op het eerste gezicht lijken ze op onafhankelijke nieuwsartikelen van een schijnbaar gerenommeerde bron en hebben ze daaronder nog positieve opmerkingen.

Een nadere analyse laat echter verschillende rode vlaggen zien: ten eerste heeft geen van de artikelen een auteursvermelding of by-line, een standaard journalistieke praktijk. Ten tweede bevatten de artikelen herhalende zinnen/sleutelwoorden, die onzinnig lijken, maar in feite werken om hun positie in de zoekmachines te verbeteren. Ten derde is het artikel geschreven op een promotionele, volledig onkritische toon die meer geschikt is voor de advertenties van een bedrijf dan een krantenartikel. Ten slotte is het gebruik van woorden als “gegarandeerd” of “gemakkelijk” om Bitcoin-herstelprocessen te beschrijven een duidelijke rode vlag. Asset recovery is een complex proces en succes kan niet zomaar worden gegarandeerd.

Valse beoordelingen Sluit de deal

In het gedeelte Opmerkingen/recensies van het artikel kunnen we zien hoe neprecensies vervolgens werken om de oplichter voor bitcoin-herstel nog verder te hypen. De recensenten zijn lovend en spreken hun vertrouwen uit, maar zijn waarschijnlijk allemaal nep/verschillende aliassen van de oplichters. Dit blijkt uit het feit dat de meesten maar één opmerking hebben gemaakt, geen volgers hebben en niemand volgen. Anderen proberen hun eigen Bitcoin-herstelzwendel te introduceren door verhalen over ongelooflijk succes en ongevraagde contactgegevens te delen.

Dus, wie kun je vertrouwen?

Er zijn enkele algemene regels die u moet volgen als het gaat om het vermijden van nepnieuws. Haal bijvoorbeeld niet al je informatie van sociale media. Controleer in plaats daarvan gerenommeerde nieuwswebsites met sterke redactionele normen en professioneel opgeleide journalisten die verhalen op feiten controleren en meerdere perspectieven opnemen. Controleer ten tweede wie het artikel heeft geschreven en wat hun kwalificaties en ervaring zijn. Zorg er ten slotte voor dat u naar uw informatie verwijst door verschillende bronnen te raadplegen en, belangrijker nog, lees met een kritische instelling. Wie zegt dit, wat zeggen ze, wat is hun motivatie?

Als het gaat om het vermijden van valse beoordelingen, kan dit wat lastiger zijn, maar er zijn nog enkele stappen die u kunt nemen . Als je recensiesites zoals Trustpilot bezoekt, vertrouw dan niet alleen op de algemene beoordelingsscores, maar duik een beetje dieper en zoek naar patronen in de recensies (te kort, te lang, repetitief, hoogdravend, enz.). Controleer vervolgens de datums waarop ze zijn gepost om te zien of er veel in een korte tijd zijn gebeurd. Dit kan duiden op een nep-review ‘push’. Ten slotte moet u ook letten op de geschiedenis van berichten van recensenten en op gepolariseerde beoordelingspatronen.

Ten slotte, als het gaat om het daadwerkelijk helpen van slachtoffers van cryptocurrency-fraude, kunt u het giswerk eruit halen en vertrouwen op gekwalificeerde en geverifieerde experts zoals Cybertrace. Op onze website is duidelijk te zien waar wij zijn geregistreerd, gereguleerd en geaccrediteerd. U kunt deze gegevens ook zelfstandig verifiëren via overheidsadministraties en databases, waardoor u zekerheid en gemoedsrust heeft. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijke beoordeling met een van onze deskundige analisten om te zien hoe we u kunnen helpen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

More To Explore

Scam IP-adres waarschuwing

Waarschuwing voor zwendelwebsite Cybertrace-onderzoekers hebben een IP-adres geïdentificeerd van: 91.235.116.180 met een groot aantal bevestigde zwendelwebsites. Er zijn meer dan 600 webdomeinen gekoppeld aan dit