Autoverkoop Scam Alert!

Cybertrace zendt een dringende zwendelwaarschuwing uit voor een snel groeiend en zorgwekkend fenomeen: oplichting bij de verkoop van gebruikte voertuigen of auto’s. Fraudeurs gebruiken populaire en legitieme sites zoals Facebook Marketplace , Gumtree , CarSales of AutoTrader om contact te leggen met potentiële slachtoffers. Daar doen ze zich voor als militair personeel om hun slachtoffers te misleiden. Ze doen zich voor als echte verkopers van tweedehands voertuigen en plaatsen valse online lijsten van veelgevraagde auto’s tegen ver onder de marktwaarde. Nadat ze zo potentiële kopers hebben gelokt, vragen ze betalingen om het voertuig veilig te stellen, maar leveren ze de auto nooit af. Ook bekend als oplichting met gebruikte voertuigen, zal oplichting bij de verkoop van auto’s Australiërs dit jaar waarschijnlijk meer dan $ 1 miljoen kosten!

Hoeveel verliezen Australiërs door oplichting met autoverkoop?

Volgens een recent rapport van de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) nemen de oplichting bij autoverkoop zeker toe. In 2020 waren ze een van de snelstgroeiende zwendelcategorieën, met een enorme toename van 220% in rapporten en een toename van 322% in gerapporteerde verliezen! Deze cijfers vertegenwoordigen de op twee na meest gerapporteerde online winkelzwendel en de op één na hoogste in termen van financiële verliezen. Oplichting met gebruikte voertuigen heeft betrekking op auto’s, caravans, campers en, in het bijzonder gericht op boeren, zware machines. In totaal bedroegen de verliezen in 2020 meer dan $ 1 miljoen, en het gemiddelde gerapporteerde verlies per slachtoffer was $ 6.637.


Helaas lijkt het erop dat 2021 misschien nog slechter van start gaat! De ACCC heeft onlangs aangekondigd dat Australiërs tegen maart 2021 al $ 288.000 aan verliezen hadden gemeld door oplichting met autoverkoop. Dit is meer dan alle verliezen in die categorie gerapporteerd aan ACCC’s ScamWatch-website voor heel 2019! Het zet ons goed op schema voor nog een recordjaarlijks verlies ten noorden van $ 1 miljoen.

Hoe werkt oplichting bij autoverkoop?

De recente ervaring van een Cybertrace-client biedt een praktijkvoorbeeld van hoe oplichting met gebruikte voertuigen werkt.

Na het doorbladeren van verschillende online platforms voor gebruikte auto’s, dacht Dave (*niet zijn echte naam) dat hij een koopje had gevonden. De Toyota Hilux die hij op Facebook Marketplace zag, zag er in uitstekende staat uit. Ondanks zijn lage kilometerstand was het aanzienlijk goedkoper dan vergelijkbare voertuigen die hij had gezien. Toen hij contact opnam met de verkoper via het opgegeven e-mailadres, vertelde hij hem dat hij op een snelweg in Tasmanië woonde. Verder beweerde hij voor Defensie te werken en verkocht hij de auto snel vanwege een aanstaande inzet. Daardoor zou Dave de auto niet persoonlijk kunnen inspecteren. De verkoper bood echter aan om het naar hem te laten verzenden met een Royal Australian Airforce (RAAF)-transporter. Bovendien stelde hij voor om eBay Motors als borg te gebruiken om het geld gedurende de hele transactie vast te houden en veilig te stellen. Toen hij hun fraudebeschermingsbeleid las, voelde Dave zich op veilige grond en stemde ermee in om de Hilux te kopen.


De verkoper gaf hem bankrekeninggegevens en een eBay-ID, de naam van een agent en een klantenservicenummer. Wat Dave niet wist dat deze allemaal nep waren – eBay Motors was er op geen enkele manier bij betrokken. Dave maakte het geld over en wachtte opgewonden op de komst van zijn gewaardeerde ute. Toen de afgesproken leverdatum zonder resultaat verstreek, nam Dave contact op met de verkoper die hem vertelde dat er wat vertragingen waren. Na weer een paar dagen zonder resultaat, begon Dave zich zorgen te maken. Hij mailde en belde de verkoper, maar zijn e-mails bleven nu onbeantwoord en het vermelde nummer was verbroken. Vervolgens probeerde hij het vermeende nummer van de klantenservice, maar kon er niet doorkomen of werd opgehangen. Dave realiseerde zich dat hij was opgelicht en nam contact op met zijn bank en de politie. Omdat de oplichters zijn geld al naar een andere rekening hadden overgemaakt, konden geen van beiden hem helpen zijn geld terug te krijgen.

Wat zijn veelvoorkomende zwendeltactieken voor autoverkoop?

Toen Dave uiteindelijk contact opnam met Cybertrace, konden onze ervaren analisten verschillende personen opsporen en identificeren. Dave kon deze waardevolle informatie vervolgens naar zijn advocaat en de politie brengen. Maar, net zo belangrijk, wat waren de gebruikelijke tactieken die oplichters van autoverkoop gewoonlijk gebruiken?

Spotprijzen op populaire websites

De fraudeurs plaatsen nepadvertenties op een site die duizenden Australiërs dagelijks bezoeken om gebruikte goederen te kopen en verkopen. De veronderstelde veiligheid en legitimiteit van bekende sites zoals Gumtree of Facebook Marketplace betekent dat kopers misschien nietsvermoedend zijn. Hetzelfde geldt voor gespecialiseerde tweedehandsautowebsites zoals CarSales of AutoTrader. Op zoek naar een koopje zijn online shoppers gevoelig voor aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn.


Zich voordoen als militair personeel

Door gebruik te maken van het vertrouwen dat veel Australiërs in uniformen hebben, doet 97 procent van de gerapporteerde autoverkoopoplichters in 2021 alsof ze voor de defensie werken . Ze verklaren dat ze op een afgelegen, moeilijk bereikbare locatie wonen, meestal in het Northern Territory, Zuid-Australië of Tasmanië. Bovendien beweren ze meestal dat ze te maken krijgen met een onvoorziene inzet en hun auto snel moeten verkopen. Dit verklaart handig zowel de urgentie van de verkoop als een inspectie voorafgaand aan de aankoop onmogelijk. Sommige oplichters gaan zelfs zo ver dat ze valse militaire documentatie of een vals maar echt uitziend e-mailadres verstrekken, zoals @royalairforce-gov.com.

Gratis transport en escrow-diensten

Om verdenking te verminderen, bieden oplichters bij autoverkoop gratis militair transport van het voertuig naar de locatie van de koper aan. Bovendien zullen ze een escrow-service voorstellen, zoals eBay Motors of iets dergelijks, om de betaling te vergemakkelijken. Gecreëerd als transactiewaarborgen, zijn escrow-services derden die het geld vasthouden totdat iedereen aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Hoewel het over het algemeen een nuttige service is, zijn de borgsommen bij oplichting bij autoverkoop nep en worden ze feitelijk onderdeel van de oplichterij. Slachtoffers denken dat ze zich op veilig terrein bevinden, maar in plaats van een derde partij sturen ze hun geld rechtstreeks naar de oplichters!

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen oplichting bij autoverkoop?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die we allemaal kunnen doen om onszelf te beschermen tegen oplichting bij autoverkoop. Hoewel goede artikelen op sites zoals Car Advice en Cars’ Guide meer informatie bieden, zijn hier de tips van Cybertrace:

Luister eerst naar het oude gezegde: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook! Vind andere auto’s van een vergelijkbare leeftijd, kilometerstand en staat en vergelijk prijzen. Als een verkoper het zonder goede reden voor een aanzienlijk lagere prijs aanbiedt, vraag jezelf dan (en de verkoper!) af waarom. Misschien is het verstandig om deze door te geven. Zorg er vervolgens voor dat u uw due diligence doet en de registratiegegevens van het voertuig verifieert bij de relevante overheidsinstantie. Zorg er ook voor dat u het ook vergelijkt met het Personal Property Securities Register (PPSR) van de Australische overheid. Voor een vergoeding van $ 2 weet u of iemand ooit de auto heeft gestolen, afgeschreven of financiering heeft!

Belangrijk is dat u nooit een auto probeert te kopen zonder deze eerst te inspecteren. Echte verkopers laten u de auto zelf, met een vriend of door een monteur bekijken. Pas daarnaast op voor ongebruikelijke betalingsregelingen en controleer onafhankelijk hoe eventuele escrow-services werken. eBay Motors legt bijvoorbeeld op zijn Security Center-website uit dat het alleen een garantie biedt als de volledige verkoop en transactie op zijn site plaatsvindt. Tot slot, laat je niet beïnvloeden door een uniform – houd je kritische denkvaardigheden ingeschakeld, wees ijverig en stel vragen!

Wat als ik al het slachtoffer ben geworden van een autoverkoopzwendel?

Maak je geen zorgen – we hebben jou! Als u al geld hebt verloren aan een oplichterij met gebruikte voertuigen, neem dan vandaag nog contact met ons op om met onze deskundige analisten te praten om te zien hoe we u kunnen helpen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

More To Explore

Scam IP-adres waarschuwing

Waarschuwing voor zwendelwebsite Cybertrace-onderzoekers hebben een IP-adres geïdentificeerd van: 91.235.116.180 met een groot aantal bevestigde zwendelwebsites. Er zijn meer dan 600 webdomeinen gekoppeld aan dit