Meteen naar de inhoud

Hoe weet u of een website echt of oplichterij is?

Het internet stelt iedereen in staat om direct informatie te vinden. Maar als er zoveel informatie beschikbaar is, kan het gemakkelijk zijn om verkeerd geïnformeerd te worden of het slachtoffer te worden van een online zwendel.

Dus hoe weet u of de website die u bezoekt en de informatie die u ontvangt, te vertrouwen is?

In dit artikel zullen we enkele fundamentele tips bekijken om ervoor te zorgen dat u dit zelf kunt uitzoeken. U kunt ook zien of de informatie die u bekijkt afkomstig is van een betrouwbare bron of niet.

Ons team van cyberanalisten en onderzoekers beoordeelt dagelijks websites, bedrijven en mensen.

Dit betekent dat ze gemakkelijk kunnen identificeren of iemand zich voordoet als iemand of iets dat ze niet zijn (oplichters). Sommige websites zijn zo goed gebouwd, dat het bijna onmogelijk is om zelf te bepalen of het een legitieme bedrijfswebsite is of dat het een scam is. Als iets niet goed voelt, of het is te mooi om waar te zijn, stop dan en gebruik onze volgende tips om uzelf, uw gezin en uw financiën te beschermen:

Welke informatie wordt verstrekt?

Biedt de website informatie over het bedrijf? Geven ze duidelijk hun handelsnaam en geregistreerde bedrijfsgegevens weer? Veel zwendelwebsites vermelden hun handelsnaam op de website zonder details van een geregistreerd bedrijf te verstrekken. Het ontbreken van een verifieerbare bedrijfsnaam en ondernemingsnummer is een rode vlag.

Als het een Australisch bedrijf is, wordt er dan ergens een Australisch bedrijfsnummer (ABN) weergegeven dat kan worden gecontroleerd? De Australische overheid biedt een gratis tool voor het opzoeken van ABN. Dus als u een ABN op een website vindt en wilt verifiëren dat deze echt is, kunt u deze eenvoudig zelf controleren. Klik hier om naar de ABN Lookup Tool te gaan.

Verken de website wat verder

Vaak zien zwendelwebsites er ongelooflijk legitiem uit, aangezien moderne oplichters experts op het gebied van webontwikkeling zijn die bestaande en vertrouwde bedrijven en merken kunnen repliceren om slachtoffers te laten denken dat ze te maken hebben met een bedrijf dat ze al kennen. Hoewel de websites er vaak legitiem uitzien, missen sommige oplichters enkele van de fijnere details. Vaak hebben websites bijvoorbeeld links naar sociale media-accounts op hun website. Voor legitieme bedrijven, wanneer op deze links wordt geklikt, komt u terecht op het Facebook- of Instagram-account van het bedrijf. We hebben gemerkt dat veel zwendelwebsites vergeten links toe te voegen naar de vaak vooraf ingevulde sociale-mediapictogrammen. Wanneer de website links weergeeft die niet gaan naar waar ze beloven, is dit een waarschuwing dat de website mogelijk niet legitiem is.

ScamSleuth

Cybertrace bouwt een aangepaste tool om te testen of een website oplichterij of legitiem is. Deze tool is gebaseerd op onze uitgebreide kennis van zwendelwebsites en controleert voor elke zoekopdracht tientallen bronnen en websitefuncties. Onze analisten gebruikten de tool oorspronkelijk intern als onderdeel van onze onderzoeken en het verzamelen van inlichtingen. We hebben sindsdien een openbare versie van de tool gelanceerd als ScamSleuth die gratis te gebruiken is. We raden u ten zeerste aan om een domeinnaam te doorzoeken om te zien of deze waarschijnlijk echt is of oplichterij. Deel het met je familie en vrienden.

bezoek: ScamSleuth

Beoordelingen

Als iemand anders het slachtoffer is geworden van cyberfraude of is opgelicht door een website of bedrijf, is het waarschijnlijk dat ze hun ervaring zullen delen om anderen te beschermen tegen dezelfde zwendel. Maar al te vaak beginnen mensen reviews pas te lezen als ze al zijn opgelicht! Dus als u vermoedt dat een website of service mogelijk niet legitiem is, doe dan uw eigen onderzoek en zoek naar beoordelingen van andere gebruikers. Houd er echter rekening mee dat oplichters ook hun eigen beoordelingen maken! Dus als sommige beoordelingen nep lijken te zijn, moet dit ook worden overwogen.

De URL

De URL, ook wel een webadres genoemd, is de unieke tekst die een webpagina identificeert. We raden aan om de URL van de website nauwkeurig te controleren om te zien of er inconsistenties zijn. Als een zwendelwebsite een vertrouwde website nabootst, zal de URL waarschijnlijk erg lijken op de verwachte URL van het echte bedrijf, maar deze zal iets anders zijn. Het zal iets andere letters, cijfers of symbolen hebben. De URL voor de Cybertrace-website is bijvoorbeeld: www.cybertrace.com.au . Als u onze “Over ons”-pagina zou bezoeken, zou de URL zijn: www.cybertrace.com.au/about-us . Als een oplichter nu een website wil maken die de website voor Cybertrace lijkt te zijn, moet de oplichter een URL maken. Cybertrace.com.au wordt echter ingenomen (het is al van ons!), dus de oplichter moet een nieuwe, unieke URL maken, waarschijnlijk zoiets als: www.cybertraces.com.au, www.cyber-trace.com.au of zelfs www.cyberspace.com.au. Dus als een slachtoffer de URL van de zwendelwebsite inspecteert, zal deze op het eerste gezicht legitiem lijken.

Anonieme bedrijven

Vaak geven zwendelwebsites geen informatie over wie er achter het bedrijf zit. Als u niet kunt bepalen wie het bedrijf leidt en u het bedrijf niet kunt koppelen aan legitieme mensen, dan kan dit een waarschuwing zijn dat het bedrijf of de website oplichterij is. Er moet echter worden opgemerkt dat sommige bedrijven in bepaalde sectoren gewoon niet delen wie het bedrijf runt en dat sommige zwendelwebsites valse identiteiten gebruiken voor de managers, het personeel en de directeuren van het bedrijf.

Websitetypes

Overweeg het type bedrijf, bedrijf, instantie of website waarmee u te maken hebt. Als het een website of organisatie van de Australische overheid is, eindigt de URL op gov.au. De URL van de New South Wales (NSW) Health-website is bijvoorbeeld: www.health.nsw.gov.au . Oplichters doen zich vaak voor als overheidsinstanties, dus zoek naar die kleine verschillen in de URL.

E-mail oplichting

Een veelgebruikte methode die oplichters gebruiken om slachtoffers naar hun websites te leiden, is via e-mailzwendel . Zodra een oplichter met succes een website heeft gebouwd die een legitieme website nabootst, sturen ze vaak e-mails die er opnieuw uitzien als een legitieme e-mail van een vertrouwde website of service. Onlangs hebben we een piek gezien in Netflix oplichting waarbij slachtoffers een e-mail krijgen met de mededeling dat hun betaling is mislukt en dat ze hun betalingsmethode moeten bijwerken. De e-mail ziet er echt uit en lijkt van Netflix te komen. De scam-e-mail heeft een link in de hoofdtekst van het bericht, die eruitziet alsof deze linkt naar de Netflix-website om je betaalmethode bij te werken. In plaats daarvan sturen de slachtoffers hun persoonlijke betalingsgegevens rechtstreeks naar de oplichters.

Wees voorzichtig met het klikken op links in e-mails. Als u vermoedt dat het nep is, google dan in plaats daarvan naar het bedrijf, de website of de service en zoek de website die echt lijkt te zijn. De echte Netflix-website staat waarschijnlijk op nummer 1 in Google, in tegenstelling tot een nep-look-a-like-zwendelwebsite.

Omvang van het risico

Het internet is een verbazingwekkende hoeveelheid informatie die ons hele leven verrijkt met kennis waar andere generaties niet gemakkelijk toegang toe hadden. Maar internet kan ook een gevaarlijke plek zijn en oplichters creëren voortdurend nieuwe manieren om mensen hun geld af te troggelen. In 2015 kostte cybercriminaliteit de wereld 3 biljoen dollar en zal naar verwachting in 2021 jaarlijks 6 biljoen dollar kosten. Gemiddeld is 1 op de 3 Australiërs het slachtoffer van een vorm van cybercriminaliteit, dus we lopen allemaal risico. Denk niet, “het zal mij nooit gebeuren”. Door een beetje voorzichtig te zijn, kunt u uzelf een hoop stress en geld besparen.

Helpen

Als u het slachtoffer bent geworden van oplichting of cyberfraude, alstublieft Neem contact op om te bespreken hoe we u de beste kans kunnen geven om de daders op te sporen en uw geld terug te krijgen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

More To Explore

Valse Instagram-accounts en online intimidatie

Valse Instagram-accounts zijn een echte plaag voor degenen die het slachtoffer zijn van online intimidatie. Lasterlijke pagina’s, haatdragende berichten en gemene geruchten bedreigen het welzijn,

XchangeBTC.online Scam Alert

Pas op voor de XchangeBTC.online oplichters! Cybertrace geeft een dringende waarschuwing af over een andere cryptocurrency-zwendel die eerlijke Australiërs van duizenden dollars bedriegt. De XchangeBTC.online-zwendel

Online privédetective

De meesten van ons kennen waarschijnlijk alleen privédetectives uit de films. Kerels in leren jacks die rondhangen in auto’s, krabbels op notitieblokken, foto’s maken met