Meteen naar de inhoud

Community-aankondiging - Telstra Cyber Security Scam Alert

NBN robo-oproep

Cybertrace werd op de hoogte gebracht van een lopende telefonische zwendel waarbij oplichters contact hebben opgenomen met een persoon in het Northern Rivers-gebied van NSW, aanvankelijk via een geautomatiseerd robotspraakbericht met betrekking tot het NBN. Het slachtoffer heeft vervolgens volgens de instructies telefonisch contact opgenomen. Het slachtoffer kreeg te horen dat ze in gesprek waren met Telstra Cyber Security en dat hun computer was gehackt. De oplichters waren zeer overtuigend en georganiseerd. Het slachtoffer gaf toegang tot hun computer via een platform voor externe toegang en logde in op bankrekeningen.

Cybertrace gemeld en ondersteuning aangeboden

Het slachtoffer voelde dat er iets niet klopte en nam halverwege het proces contact op met Cybertrace. Cybertrace adviseerde het slachtoffer onmiddellijk om hun computer en modem uit te zetten. De oplichters namen onmiddellijk telefonisch contact op met het slachtoffer, maar beëindigden het telefoongesprek snel zodra ze wisten dat Cybertrace-analisten meeluisterden.

oplichtingswaarschuwing
Tijdige cyberveiligheidsherinnering

Dit is een tijdige herinnering aan Australiërs over dit soort oplichting. Bel nooit terug met een robotstem, laat nooit iemand die u niet kent op afstand toegang krijgen tot uw computer en log vooral nooit in op uw online bankrekeningen voor iemand anders. Er is voor niemand een echte reden om dit te vragen!

Volgens Telstra:

Deze oplichters zullen u vaak proberen te overtuigen van de dringende noodzaak om hun instructies op te volgen. Soms proberen ze u te overtuigen om hen op afstand toegang tot uw computer te geven, bijvoorbeeld door zich voor te doen als een Telstra-servicevertegenwoordiger. Vaak zullen ze ongepaste druk uitoefenen als onderdeel van hun zwendel.

Telstra bevestigt dat ze nooit contact zullen opnemen met iemand die vraagt om toegang op afstand tot een computer of om in te loggen op online bankrekeningen.

Wat moeten we doen

In deze situaties raden we ten zeerste aan het gesprek onmiddellijk te beëindigen, de kwestie te melden aan het Australian Cybercrime Online Reporting Network (ACORN) www.cyber.gov.au/report en advies in te winnen bij Cybertrace-experts op het gebied van cyberfraude. Medewerkers van Cybertrace zijn beschikbaar voor advies over incidenten en wij kunnen u helpen bij het onderzoeken van dergelijke gebeurtenissen.

Als u het slachtoffer bent geworden van een cybercriminaliteit, Neem contact op vandaag om te bespreken hoe we u kunnen helpen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

More To Explore

Valse Instagram-accounts en online intimidatie

Valse Instagram-accounts zijn een echte plaag voor degenen die het slachtoffer zijn van online intimidatie. Lasterlijke pagina’s, haatdragende berichten en gemene geruchten bedreigen het welzijn,

XchangeBTC.online Scam Alert

Pas op voor de XchangeBTC.online oplichters! Cybertrace geeft een dringende waarschuwing af over een andere cryptocurrency-zwendel die eerlijke Australiërs van duizenden dollars bedriegt. De XchangeBTC.online-zwendel

Online privédetective

De meesten van ons kennen waarschijnlijk alleen privédetectives uit de films. Kerels in leren jacks die rondhangen in auto’s, krabbels op notitieblokken, foto’s maken met